sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Temppuja V


Kuiskaa 
Hau tuhisee minun korvaani

Aluksi koskin korvaani jolloin Hau kiinnostuneena halusi tutkia asiaa myös, tästä palkka ja pikkuhiljaa käden häivyttäminen pois. Kun kättä ei enää tarvittu lisäsin käskysanan, sen jälkeen aloin hiljakseen pidentämään aikaa ennen 'naksautusta'.

Leiki kuollutta 
Hau menee kyljelleen ja jää siihen 

Houkuttelin Haurun namilla maahan ja siitä pikkuisen kädellä auttamalla kyljelleen. Hiljalleen vähensin kädellä avustusta, käsi jäi kuitenkin tempun vihjeeksi. Aikaa pidennettiin hiljakseen.


Kukkuu 
Kyykyssä lattialla, otan kiinni jostain esim. pöydän reunasta kädelläni ja teen käsivarrestani eräänlaisen kaiteen. Hau nostaa etutassut käsivarrelleni ja kurkistaa sitten käteni alta, jalkojensa välistä. Käden sijasta voi tietty käyttää ihan oikeaa kaidetta tms. Suositeltavaa varsinkin jos koira on yhtään painavampi...

Aluksi houkuttelin Haurun nousemaan käteni päälle, Haurusta homma oli epäilyttävää joten tätä vahvistettiin aika kauan. Samalla houkuttelin sitä ottamaan tukevan asennon, niin että sen ranteet olisivat käsivarteni päällä tassujen roikkuessa reunan yli. Kun tämä sujui hyvin, aloin liikuttaa hiljalleen houkutteluun käyttämääni kättä. Tarkoituksena että Hau ei hyppää alas tai muuten vaihda huonoon asentoon vaikka liikuttelen kättäni. Pikkuhiljaa vein kättäni jossa nami oli, Haun jalkojen väliin ja kannustin sitä ottamaan namin liikuttamatta kuitenkaan tassujaan. Nopeasti Hau oppi että palkkaa ei heru jos se hyppää pois kädeltäni. Siitä aloin hiljalleen houkuttelemaan Haurua työntämään päätänsä yhä syvemmälle jalkojensa väliin.

Vilkuta 
Hauru vilkuttaa vasemmalla tassullaan

Vasemmalla tassulla siksi että Hau osaa monia aika samantyylisiä temppuja, kuten nenän pyyhkimisen, jotka tehdään oikealla ja se sekotti liikaa herran päätä. Ehkä jos jaksan opetan sille joskus oikeallakin vilkuttamisen :P Koska Hau osaa antaa tassua molemmilla käsillä, houkuttelin sitä antamaan tassua sanomatta kuitenkaan mitään. Heti kun Hau nosti tassua kehuin sitä (ja vedin käden pois ennenkuin Hau ehti koskea minua jotta se ei luulisi tämän olevan tassun antamista). Pian Hauru alkoikin tarjota tassun nostamista josta suuret kehut. Myöhemmin kun 'naksua' ei enää tullut pelkästä nostamisesta tuli tassulla huitominen luonnostaan mukaan kuvioihin.

Häntä 
Hau heiluttaa häntää.

Sain houkuteltua Haurun heiluttamaan häntäänsä sanomalla 'häntä' tosi ilahtuneesti. Välillä hännän heiluttamisen saavuttamiseksi tarvittiin myös "hytkymistä" ja muuta innostavaa houkuttelua mutta koetin pitää oman käytökseni mahdollisimman hillittynä. Hiljalleen Hau keksi mistä namit tulee mutta tämä kuten muutkin vastaavat temput (nuoleminen, hampaiden näyttäminen) oli Haurulle varsin vaikea juttu. Lisäksi piti varoa ettei Hau luullut palkan tulevan jostain muusta samaan aikaan tapahtuneesta käytöksestä (melkein sain taas Haurun opetettua tuhahtelemaan... Tietty teema meillä näissä jutuissa :D )


Kaiva 
Hauru kaivaa lattiaa / maata

Muille koirilleni tämä on ollut helppo opettaa jossain suhteellisen hienohiekkaisella alustalla, vähän kaivamista ja koiruus innostuu kaivamaan myös ja siitä käsky on helppo hiljalleen yleistää toimimaan muuallakin. Haurua en saanut kaivamaan ulkona joten sisällä houkuttelin sitä kaivamaan / petaamaan huopaa ja se onnistuikin. Kun Hau osasi kaivaa huopaa koetin käyttää samaa käsky sanaa ilman huopaa mutta Haurusta lattiaa ei todellakaan voinut kaivaa. Kokeilin sitten laittaa lehden maahan ja sitä Hau suostui kaivamaan. Lopulta Hauru kaivoikin käskystä ihan mitä vain paitsi paljasta lattiaa, ihan sama mitä tein :S Laitoin sitten piirtoheittimen kalvon pahvin palan päälle, pyysin Haurua kaivamaan ja vetäisin pahvin alta pois jolloin läpinäkyvä kalvo jäi vain. Kehuin kovasti ja Hau uskaltautui varovasti kaapimaan yhdellä tassulla paljastakin lattiaa. Tästä muutamia kertoja paljon kehuja ja sitten aloin innostaa sitä kaivamaan enemmän jotta se käyttäisi molempia tassuja. Homma onnistuikin ja nykyään Hau kaivaa ihan millä pinnalla vain haluan.

Tapa 
Hauru tapporavistaa leluja yms.

Leikin Haun lempi pehmolelulla ja ravistelin sitä antamatta lelua Haurulle. Kun Hau lopulta sai sen se ravisti sitä itsekin ja sain käytöksen poimittua. Kun homma oli hyvin hallussa yleistin sen koskemaan muitakin sopivia leluja ja tavaroita.

Aivastus
Hau tuo minulle nenäliinan kun aivastan

Hauru tykkää syödä nenäliinoja joten aluksi vain houkuttelin sitä ottamaan liinan suuhunsa ja kehuin kun se varovasti teki niin. Kun Hauru huomasi että liinalla saakin nyt leikkiä aloin leikisti aivastaa juuri ennen kuin Hauru oli nappaamassa liinan ja sanoin kiitos + vaihdoin liinan namiin heti sen jälkeen. Kun kuvio tuli Haurulle tutuksi ja se alkoi tuoda liinaa minulle namien toivossa, jätin palkkaamatta ne kerrat kun se koski nenäliinaan ilman aivastusta. Sen jälkeen siirsin liinan kauemmaksi ja muutenkin erilaisiin paikkoihin (esim. taskuuni) joista Hau sitten aivastettuani haki sen minulle saadakseen namin.

Reppariin
Hauru tulee reppuselkään

Houkuttelin Haurua aluksi nostamaan tassut selkääni vasten kun olen kyyryssä. Hiljalleen houkuttelin sitä parempaan asentoon kunnes Hau nousi pienestä käsivihjeestä selkääni niin että se piti olkapäistäni suhteellisen kunnolla kiinni, samoin kuin kukkuu tempussa. Kun tämä sujui hyvin aloin varovasti koskea Haurua takajalkoihin ja heti jos Hau ei hypännyt alas = namia. Kun Hau tottui kosketukseen oli vuorossa jaloista kunnolla kiinni ottaminen ja tämän jälkeen Haurun nostaminen ihan vähän ilmaan. Pikkuhiljaa Hau tottui nostamiseen ja siitä kokonaan repparissa olemiseen. Pitää edetä varovasti ettei koira hätäänny tai muuten vaan päätä lähteä tekemään muita hommia ja putoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti