torstai 9. kesäkuuta 2011

Pilkku päivitys


Roihu Ruu Roipekoira esitteli tänään taas mallikasta käyttäytymistä. Saatiin niskaamme irtokoira, kuten tavallista, ja tämä kaveri ei uskonut minua joten lopulta Hau päätti ottaa homman omiin tassuihinsa ja ilmoitti ei-niin-kohteliaaseen tapaansa että jos vieras ei nyt samantien käänny ja mene matkoihinsa niin Hau tekee siitä taljan. Viimeinen varoitus. Koira ymmärsi Haurua paremmin kuin minua, onneksi. Ärsyttävää kun yritän kitkeä Haurulta tuota rääkymistä pois mutta toisaalta hyvä näinkin, sillä heti kun koira lopetti lähestymisaikeensa niin Hau palasi katsekontaktiin ihan sen oloisena että näin tämä karkoitus homma hoidetaan, ota mamma mallia! Joopa joo. Koko selkkauksen ajan Roo oli sivulla, piti katsekontaktia ja käyttäytyi muutenkin niinkuin mitään ihmeellistä ei olisi meneillään. On se vaan hieno pilkku kun ei yhtään kiihdy, ei mene mukaan Haurun karjumiseen eikä pyri muutenkaan koiran luo vaikka Roo varmaan mielellään tutustuisi irtokoiriin. Niistä kun voisi saada hyviä leikkikavereita, ei sitä tiedä!

Nähtiin myös hevosia, niihinkin Rohan on jo alkanut tottua. Vähän sen mielestä ne on vielä arveluttavia mutta ei sitä pelottanut yhtään vaikka hevoset tuli aidan reunalle kuikuilemaan. Autotiellä herra osasi kävellä reunassa automaattisesti ja aina kuullessaan jotain outoa ääntä tms. se tulee sivulle. Kotonakin Roo menee kuin vettä vaan, se osaa olla tulematta eteiseen jos olen siellä ja tulee pois jos se on jo eteisessä ja haluan sinne. Eteinen kun on sen verran pieni ja täynnä kaikkea kamaa ettei sinne mahdu kuin yksi kerrallaan. Eikä Rohan karkaa luvatta pihalle jos jätän ulko-oven auki. Ruoka-aikana Rohan menee automaattisesti olohuoneeseen ja odottaa siellä kunnes kaikki muut koirat ovat saaneet ruokansa. (Koiruudet syövät edelleen eri huoneissa vaikka sille ei nyt ole oikeastaan mitään tarvetta kun Ambaraa ei enää ole rähisemässä ruoasta. Mutta tapa on jäänyt tällaiseksi.) Roo menee mielellään ulos ja tulee useimmiten ihan helposti sisälle. Joskus Rohan vähän kokeilee että jos ei tulisikaan mutta aika pieneksi herran vastarinta on jäänyt sen jälkeen kun pari kertaa jouduin tekemään sille asian vähän isommin selväksi. Aika äänekäskin Rohan on mutta ei ilmoita enää haukkumalla joka ripsahdusta ja rapsahdusta. Myös naapurit saavat olla enimmäkseen rauhassa haukkumiselta. Rohan ei tuhoa sisällä joskin yksin jäädessään se on edelleen osin rajoitetussa tilassa. En ole vieläkään ihan unohtanut sitä yhtä kertaa kun se päätti laittaa koko irtaimiston kerralla uusiksi. Ulkona Rohan ei enää syö mitään epämääräistä, joskus se saattaa nostaa jonkun erityisen hyvänhajuisen roskan mutta tiputtaa sen heti kun vain katson sitä merkitsevästi. Niin joo, roskia ei saanu syödä oho...

Ennen Rohania minulla oli sellainen käsitys että dalmikset on aika kovapäisiä ja vaikeasti koulutettavia. Ja onhan Rohanissa sitä itsepäisyyttäkin. Kerran kun oltiin lenkillä ja oli vähän kiire joten hoputin Rohania vähän väliä, jos se jäi haistelemaan tai muuten kuhnimaan. Rohania otti ilmeisesti päähän koska lopulta kun taas vähän nykäisin sitä remmistä ja sanoin alas tulla nyt niin se laittoi liinat kiinni, otti sellaisen matalan takakenon ja selkeästi sanoi että en liiku enää senttiäkään kun kokoajan täytyy olla hoputtamassa :D Muutenkin Rohan kyllä kokeilee rajojaan ja keksii ihme tempauksia välillä. Noista itsepäisyyskohtauksista kuitenkin selviää pienillä oman käytöksen muuttamisilla, ei kannata alkaa tukkanuottasille koska Roo laittaa silloin vain tiukemmin vastaan. Sen sijaan kun antaa sen kuvitella että totteleminen on sen oma ajatus niin herrahan menee kuin unelma. Ei se siihen päälle vaadi muuta kuin mahdollisuuden juosta ja liikkua sydämensä kyllyydestä riittävän usein, mieluiten siis useampi tunti joka päivä. Roo tykkää juosta :) Tuleekohan sille joku murrosikä jossain vaiheessa vielä ja sitten se muuttuu ihan kauheaksi luupääksi... onhan se sentään vasta viikkoa vajaa 11kk. Tai sitten olen vaan tosi hyvä koirankouluttaja :P Ehkä kuitenkaan en, onneksi on Hauru ja Avallon jotka pitää minut tiukasti maanpinnalla tämän asian suhteen.

Niin ja olen muuten seurannut puhelimen gpsin avulla meidän lenkkejä. Tämän päivän huippunopeus oli 33.5 km tunnissa :D Joko me ollaan tosi nopeita tai siinä on virhe... kumpikohan on todennäköisempää ;P Keskinopeus oli kuitenkin jotain 6km/h pintaan kuten yleensäkin koirien kanssa jos ollaan remmilenkillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti