sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Toisenlainen kahden lelun leikki

(ei meillä enää ole näin paljon lunta)


Ajattelin vähän treenata kahden koiran ja kahden lelun heittely-leikkiä Rohanin kanssa. Ajatuksena siis, että minulla on kaksi (tai useampiakin jossain vaiheessa) koiraa ja lelua joista kumpikin hakee vain sille kyseiselle koiralle tarkoitetut heitot. Koska esim. Haurulle ja Roolle yhden lelun heittely on hieman riskialtista, vaikka ne 98% kykenee ratkaisemaan nuo tilanteet sopuisasti niin kilpailu heitetystä lelustahan oli se syy miksi Haurua jouduttiin kesällä paikkaamaan. Ja vaikka leikkivät koirat olisivat täydellisen luotettavia tämän asian suhteen mutta ovat kovin epätasapainoinen pari, kuten Rohan ja Max, niin Maxista olisi varmasti kivempaa jos sekin joskus ehtisi saada sen lelun eikä Roo dominoisi koko leikkiä. Ja minusta olisi kuitenkin kiva että kaikki koirat tulisi "hoidettua" yhdellä kertaa eikä tarvisi jokaisen kanssa ottaa leikkisessiot erikseen.

Joskus olen tämän tyylistä leikkimistä koettanutkin, niin että pareina on ollut Max ja toinen nuoremmista herroista, mutta sitä ei ole varsinaisesti opetettu niille ja sen kyllä huomaa. Varsinkin Roo, jolle heitetty lelu on ärsykkeistä kaikkein voimakkain, on ollut aika hankala saada ymmärtämään leikin ideaa tuosta vain. Joten voisihan sitä vaikkas harjoitella ensin :p

Otettiin siis kaksi frisbeetä, heittelin toista ensin Roolle pari kertaa kunnes pyysin sen maahan (se menee kyttäystilaan eikä osaa istua) ja heitin toisen frisbeen. Roo vain vilkaisi sitä ja jatkoi toisen frisbeen kyttäystä, jonka se palkaksi saikin. Tehtiin tätä muutama kerta, ei mitään ongelmaa. Päätin sitten vaihtaa lennossa "oikeaa" ja "väärää" frisbeetä, mutta Roo oli välittömästi kartalla eikä vaihto tuottanut sille mitään ongelmia. Sillä ei myöskään ollut minkäänlaista jäljellejäävää kiinnostusta "väärään" frisbeehen, edes silloin kun minä juoksentelin hakemaan sitä tai se lojui maassa unohdettuna. Aha, ihan kuin me oltaisiin harjoiteltu tätä enemmänkin. Olenkohan unohtanut tai treenannut unissani? No, tehdään kuitenkin näitä vielä muutamia kertoja, jotta Roolle tulee rutiinia, ja kokeillaan Haurunkin kanssa vaikka en usko että tämä harjoitus on Haurulle millään tapaa hankala. Haurua kun ei lelut kuitenkaan niin kauheasti kiinnosta ja se on koulutustasoltaan muutenkin valovuosia Roon edellä.

Luulen, että lopulta toisen koiran lisääminen ei ole Rohanille isompi ongelma. Rohania ei yleensä kiinnosta kilpailla muiden koirien kanssa ja nopein tapa saada se luopumaan pallon kyttäämisestä onkin tunkea se pallo jonkun toisen koiran suuhun. Aha, se on nyt ton, ei kiinnosta enää. Hauru sensijaan... sitä ei ne lelut edes kiinnosta mutta Haurusta on tärkeää että kaikki on Haurun ja muilla ei ole mitään. Joten se vaihe on sitten Haurun kanssa haasteellisempi. Mutta katsotaan. Ja ehkä muistan raportoida blogiinkin meidän edistyksestä.

Maxille en aio tätä leikkiä edelleenkään opettaa, koska se on Max ja nyt vanhempana siitä on tosiaan tullut vielä maximpi. Eikä Max ole ikinä se ongelma joten se saa vaan höntsäillä mukana kuten tähänkin asti. Ei se kuitenkaan tavoittele muiden leluja kun siinä vaiheessa kun Max tajuaa että heitto lähti ja nyt pitäisi juosta, Rohan on noutanut sen lelun jo kymmenen kertaa ja Haurukin ehkä kahdesti...

Frisbee lensi vahingossa tuon lumen alla olevan puskan keskelle, miten sen sieltä saisi? Huomatkaa Roon ajatteluilme!

Rohanista ei enää nykyään saa niin paljon niitä hassuja ilmeily-kuvia, mille tykkään nauraa. Koska paikalla istuminen on sille jo sen verran tuttua puuhaa ettei sen (ainakaan aina) tarvitse enää keskittyä siihen ihan niin ankarasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti