lauantai 1. elokuuta 2015

Sipuli opiskelee


Ilmoitin alunperin Rohanin dalluyhdistyksen järjestämään kaksipäiväiseen (toinen päivä syyskuussa) Korrien toko-koulutukseen mutta sen vatsa tuli kipeäksi eikä sille tälläkään hetkellä oikein maistu ruoka joten Sirrion pääsi ensimmäiseen ohjattuun koulutukseensa. Aluksi kuuntelin aloittelevien ryhmässä Pekka Korrin alustuksen jossa oli hyviä ajatuksia kisakoiran kouluttamisesta ja sitten siirryttiin jo kisaavien ryhmään (koska Roo) Riitta Jantunen-Korrin koulutettavaksi. Alunperin vähän ihmettelin että mitähän me Sipun kanssa tehtäisiin kun ei se vielä osaa mitään ja kaikki on sen kanssa niin alkuvaiheessa mutta tehtiinhän me vaikka mitä ja osasi se nyt jo jotain. Ainaskin kiertää jos ei muuta :p

Hienointa oli että kohtuu häiriöisellä paikalla pentu keskittyi tekemään juttuja minun kanssa eikä häipännyt ohikulkevien ihmisten ja koirien tahi leikkivien lapsien luokse. Ja lelulla palkatessa palautti sen tosi kivasti minulle :) Ihmeen fiksu pentu, ei me kuitenkaan niin kauhean montaa kertaa olla kovin häiriöisissä paikoissa harjoiteltu, silloinkin kun johonkin kaupunkiin ajellaan niin yleensä vain ihmetellään juttuja eikä treenata. Koska edelleenkään ei ole mitään treenattavaa kun ei se osaa mitään :p Mutta leikitty on ja siitähän se lähtee.


Jotain juttuja mitä ehkä muistan; perusasentoa kannattaa treenailla säännöllisesti korkean kulhon kanssa vaikka se olisikin jo häivytetty, samanaikaisesti voisi myös tehdä perinteistä namilla oikeaan paikkaan vedätystä jotta Sipu oppii käyttämään kroppaansa kokonaisvaltaisemmin. Etujalkoja pitäisi tarkkailla, sivulle siirtyessä ne usein menee minun jalkojen väliin. Imuttaessa voi alkaa pikkuhiljaa perusasennossa häivyttää kättä. Ohjaaja voisi opetella kävelemään tämänkin koiran kanssa. On se kumma kun jokaisen koiran kanssa saa opetella saman homman uusiksi...

Kiertämisen Sirrion tekee tosi hyvin, samaa rataa saa jatkaa. Ruutua pitää alkaa tekemään, niitä tulisi tehdä samassa suhteessa törpön kiertojen kanssa tai muuten se alkaa kohta jumittua ruudussa niihin törppöihin. Lelu ruudussa on varmaankin Sipulle oikein hyvä tapa aloittaa ruutu ja kannattaa myös vahvistaa kosketusalustaa jotta sitä voi käyttää.

Noudossa nyt tehdään pelkästään vauhtinoutoja, opetetaan että kapulaan tartutaan ja se pudotetaan vasta palkkaussanan kuultua. Jos se lähtee kapulan kanssa jonnekin puskan alle syömään sitä, pitää olla parempi palkka seuraavalla kerralla.

Koska Sipu tekee tällä hetkellä paikallamakuun pää maassa, voi sille alkaa opettaa että se laskee päänsä kämmenelle, kun osaa sen laitetaan maalarinteippi ja sitten maalarinteippi siirretään maahan jolloin sitä voi käyttää muistutuksena että pää pitää olla maassa. Voi myös käyttää namikippoa naaman edessä mutta se on isompi apu (koska teippiä leuan alla se ei näe maatessaan) ja ei saa olla joka kerta ettei se jää apuihin kiinni.

Koska Sirrion vaikuttaa palkkautuvan laumavietillä aika hyvin, sitä voi alkaa vahvistaa laittamalla namit jonnekin pöydälle tms. pois käsistä. Ilman nameja kehutaan koiraa ja jos se innostuu, saa namin palkaksi siitä että tykkää pelkistä kehuista.


Oli kiva (ja opettavaistakin tietty) nähdä muitakin dalluja tokoilemassa :) Sipulle on myös varattu paikka Riitan pentukurssilla joka alkaa vähän reilu viikon päästä joten lisää koulutusta on luvassa pikkumiehelle. Siihen asti jatketaan näillä eväillä ja toivotaan että Romppakin tuosta tokenisi. Olisi kyllä ollut tosi kiva voida ottaa se tuonne koulutukseen :/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti