tiistai 19. tammikuuta 2016

Asusteita

Rohan saattaa näyttää vähän myrtsiltä mutta se ei johdu myssystä.

Miksi Sirrion saa aina kaikki lelut????

No siksi, että harvemmin Rohan edes yrittää ottaa niitä itselleen vaan luovuttaa kaiken suosiolla Sirrille ja sitten murjottaa. Oma syynsä, sanoisin.Tämä on ehkä viimeinen löpinä dallujen vaatteista tälle talvelle mutta se nyt vaan on ajankohtainen aihe. Pukemisrumba kahden koiran kanssa on aika paljon rasittavampaa kuin yhden kanssa ja on saanut minut pohtimaan että joku säänkestävämpi rotu olisi varmaan fiksumpi valinta säässä kuin säässä ulkona viihtyvälle ihmiselle... mutta en kyllä tiedä mikä olisi dallu mutta paremmalla turkilla. Ja ihan pitkäturkkinen ei saisi kuitenkaan olla.

Eräänä alkutalven päivänä luulin ettei ollut kovin kylmä enkä laittanut siksi pojille kovin paljoa päälle (enkä itsellenikään). Ei niille missään vaiheessa vaikuttanutkaan tulevan kylmä mutta kotona havaitsin että Sirrionin pallit oli ihan kirkkaan punaiset, kovat ja jääkylmät. Myös Sirrin korvat näyttivät vähän huonoilta vaikkei niin pahoilta mitä Sipun perhekalleudet jotka oli selkeästi paleltuneet vaikka ei oltu kovin kauaa ulkona eikä mielestäni tosiaan ollut mitenkään erityisen kylmä.

Tuon jälkeen molemmilla herroilla on ollut pipot päässä entistä ahkerammin. Vaikka Rohan tarvitsee vähintään villapaitaa paljon Sirrionia nopeammin, tuntuu että Sirri on näistä kahdesta selkeästi herkempi palelluttamaan itsensä sitten kun on oikeasti kylmä. Roon kanssa en ole pipoa aiemmin käyttänyt ihan näin paljoa mutta eipä siitä Rompallekaan kaiketi haittaa ole. Mitä nyt sen verran että kuonopantoja en viitsi alkaa kaivaa pipojen alta pois (ja takaisin) joten ne on nyt saaneet jäädä herroille päähän vapaanaolojenkin ajaksi. Mutta eipä sekään tunnu noita häiritsevän, ei ne inhoa kuonopantojaan tms. Ja kuonopannathan minulla on käytössä lähinnä varmuuden vuoksi etenkin liukkailla säillä. Ei niitä juuri tarvita mutta varmistavat sen että vaikka kävellessämme "ison tien" vartta jos orava säntäisi pensaan alta tien toisella puolella juuri kun auto ohittaa meidät, ei herrat pysty kiskaisemaan meitä auton alle. Ei vaikka olisi piilojäätä jalan alla.

Sipun pallit oli vähän hankalampi ongelma, kokeilin muutamaakin lämmitysviritelmää mutta viimeistään kun dallut pääsi metsään riehumaan ne tuppasivat putoilemaan matkan varrelle. Ompelin Sipun WarmHow housujen haarat osittain yhteen niin että sillä on vain pienet aukot hätien tekemistä varten, mikä periaatteessa toimii koska housut on sen verran isot että ne ei ommeltuinakaan kiristä tms. Tuo kuitenkaan ei tuntunut ihan riittävältä niinä päivinä kun pakkanen lähenteli kolmeakymppiä. Nyt käytössä on villainen "sukka" ilman kantapäätä (aluksi kun testailin sillä itseasiassa olikin villasukka haaroissa :D ) joka on kiinnitetty pallien juureen ponnarinauhalla ja sitten varsi käännetty vielä uudelleen pallien päälle niin että ponnarinauha jää ikäänkuin sukan sisälle. Nauha on tarkkaan mitoitettu että sukka ei pääse putoamaan mutta ei myöskään kiristä, tarkoitus ei ole suorittaa kotitekoista kastrointia :p Näyttää ja ehkä kuulostaakin aika oudolta mutta toimii, ei ole pallit huutaneet hoosiannaa vaikka ollaan oltu pitkiä aikoja ulkona ja vaikka Sirrion istuisi hangessa. Sen vuoksi sillä ne pallit varmaan alunperinkin paleltui vaikkei ollut erityisen kylmä. Sipullahan on ylikehittynyt ON/OFF kytkin (mikä on tosi kiva yleensä) ja siksi sillä on tapana valua maahan heti kun pysähdytään tms. Tai nukahtaa eläinlääkärin pöydälle samalla kun rokotetaan kun ei tapahdu mitään jännää... Ja ihan samaa tuo urpo tekee pakkasellakin tajuamatta ettei välttämättä hangessa kannata ottaa välinokosia. En oikein tiedä onko tuo ponnari palleissa hurjan epämukava vaikka se ei olekaan kovin kireä mutta ei Sirrion ainakaan ole valittanut ja parempi se kai on kuin paleltuneet pallit. Tämä menee taas niin kategoriaan asioita joita en arvannut tekeväni kun koiran hankin.

Uudet 4Runner merkkiset tossut on olleet osittain hyvät. Ne pysyy jalassa hyvin mutta kuten edellisen postauksen kommenteissa kerroin niihin on mennyt herkästi lunta sisään. Ompelin niitä (onkohan minulla mitään valmisvaatteita mitä en olisi muokannut tavalla tai toisella...) ehkä n. 2 cm verran jalan alaosasta umpeen ja nyt ne ovat toimineet erinomaisesti. Mm. eilen käytiin järven jäällä riehumassa eikä yhtään lunta ollut mennyt kenkiin :) Ja menevät edelleen ihan helposti jalkaan, ei sen halkion tarvitse todellakaan olla niin pitkä mitä se on. Lisäksi olen laittanut pojille nuo sukat joiden varret saa käännettyä tarranauhojen suojaksi joten niihinkään ei mene lunta eikä ne sen vuoksi pääse aukeamaan. Vähän venkslausta mutta toimii, ainakin toistaiseksi. Tossujen kestävyys on vielä hieman kyseenalainen. Ne ovat jo nyt kestäneet ehjinä kauemmin kuin kaikkein nopeiten hajonneet tossut (joihin tuli pohjaan reikiä viikossa tai parissa...) mutta tarranauhoista purkautuvat narun pätkät yms. ei oikein vakuuta. Mutta olihan ne kieltämättä todella halvatkin.

Onneksi talvi ei ole hurjan pitkä eikä ainakaan täällä eteläisemmässä Suomessa kovin pitkään ole näitä hurjan kovia pakkasia. Jos on ollenkaan. Ehkä siis tämä pukemisen kestää, etenkin kun koko porukka tykätään pakkasilla lenkkeilystä.

1 kommentti: