keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kaikenlaista


Sirrionin kanssa käytiin ensimmäisen kerran pyöräilemässä, jäi myös ainakin toistaiseksi vikaksi kerraksi kun jo ennestään huonokuntoinen pyörä ei kestänyt Sipun vauhtia vaan hajosi :D Ehkä saadaan joskus parempi pyörä. Mutta ihmeen hienosti Sirri tajusi jutun juonen vaikka etukäteen vähän mietin että näinköhän tämä päivä päättyy vähintään sairaalareissuun... Turhaa oli pelätä, pilkkuhan veti kuin vanha tekijä. Ainoa pieni ongelma oli suuntakäskyjen puute. Ei nyt sinällään haittaa koska jos pyörä ei olisi hajonnut kesken kaiken Sirri olisi todennäköisesti vain valinnut jonkun meidän perushihnalenkeistä ja oltaisiin menty sitten se. Täällä kun ei ole kuitenkaan kovin montaa risteystä/vaihtoehtoista reittiä. Mutta olisihan se silti kiva kun voisin itse päättää minne mennään (ilman että pysäyttää vedon ja antaa Sirrille uuden suunnan, sillä tyylillä onnistuisi). Sirrionille pitäisi varmaan ihan ajatuksen kanssa alkaa opettamaan suuntia koska se ei ole talven aikana luotettavasti oppinut niitä "siinä sivussa" kuten Rohan ja Hauru. Kahtotaan saanko aikaiseksi vai jääkö Sirrion pysyvästi kartturin rooliin :D 


Myös hajutyöskentelyä ollaan tehty, siinäkin Sirrion on hyvä mutta ohjaaja laiska. Vaikka luulisin ainakin useimmiten tunnistavani koska Sirri on oikealla hajulla, on Sirrin luontainen ilmaisu sen verran epäselvää että jos joskus haluttaisiin mennä ihan kokeeseen asti olisi varmaan fiksuinta opettaa sille joku selkeä tapa toimia hajun löydyttyä. Etenkin jos jo nyt ilmaisu on mielestäni vähän hankala erottaa niin entä sitten jos ei aina vaan treenattaisi keskenämme jolloin tiedän missä haju on vaan pitäisi ihan oikeasti luottaa ja lukea koiraa? Koska vaikka koetan odottaa että se ilmaisee edes jotenkin löytönsä yms. niin onhan se eri asia. Toisaalta tuskin tuo on mitenkään "pilalla" vaikka ilmaisun opettaminen venyisikin, luulisin että se on sellainen juttu minkä voi Sirrille aika helposti lisätä myöhemminkin jos siltä tuntuu. Ja vaikka Sirri tekikin ensimmäiset noseworkkiin tähtäävät harjoituksensa muistaakseni kypsässä 7 viikon iässä, ollaan taukojen ja hitaan etenemisen vuoksi koulutuksessa siltikin niin alussa että ehkä kakaralle voi rauhassa antaa vielä aikaa kehitellä sitä sen omaa tyyliä ja meikälle aikaa oppia lukemaan tuota koiraa paremmin. 

Hauru on myös tehnyt nenätyötä. Haurun luonnollinen ilmaisu on ollut heti parempi, se tökkää hajua nenällään ja sitten kääntyy tuijottamaan minua ja jos en reagoi niin se tökkää hetken päästä uudelleen ja sitä rataa. Haurun ongelmana on että se ei aina ala oikeasti haistella jos treenataan purkeilla tms. missä se tavallaan tietää missä se haju on vaikkei tiedäkään vaan menee vaan jonkun purkin luo ja ilmaisee sen ihan pokkana: joo tässä se on, nyt sitä palkkaa siis! Hau on aina vähän Hau :D Haurusta sentäs tiedän jo vuosien kokemuksella ihan tarkalleen tekeekö se oikeasti hommia vai kokeileeko vain onneaan. 

Roon kanssa on ihan turha kuvitella harrastavansa yhtään mitään nenälajeja koska se ei vain kertakaikkisesti osaa nenäänsä käyttää. Silti se tietenkin haluaa osallistua joten koetan välillä tehdä sille älyhelppoja harjoituksia että pysyy hyvä mieli vaikkei sillä tunnu olevan mitään hajua ( :D ) mistä tässäkään lajissa on kyse. 


Sitten vielä ylös ja muistiin Sirrin kaamea korvakokemus. Aikomus oli puhdistaa koirien korvat mutta meillä oli Vetcare Korvapuhdistetta mikä on eri merkki kuin mitä yleensä käytän. Ikäväksi ensimmäisenä vuorossa ollut Sirrion sai siitä ilmeisesti allergisen reaktion :( Aineen kanssa kontaktiin joutunut korva muuttui ihan punaiseksi, Sirri ravisteli päätään hulluna ja yritti juosta kipua pakoon raukka. Koetin pyyhkiä korvan puhtaaksi mutta eihän siitä kauheasti iloa ollut ja lopulta Sirrion vain läähätti, tärisi ja makasi ihan littanana lattialla :( Jotain kertoo myös se että minun umpiluupää koirani joka ei koskaan opi mistään mitään pelkää nyt useampi päivä myöhemmin korviin koskemista edelleen vaikka onkin jo vähän rauhoittunut siitä mitä tilanne oli alunperin. Toivottavasti se pääsee tuosta lopulta kokonaan yli ja ymmärtää etten aio satuttaa sitä enää uudelleen. Kun en aikonut sitä ensimmäistäkään kertaa, en vain todellakaan ajatellut että noin kävisi vaikka sitten vahingon tapahduttua muistin kyllä lukeneeni että joskus koirat reagoivat hyvinkin voimakkaasti niille sopimattomiin puhdisteisiin. Taatusti en unohda enää ja jatkossa tulee kyllä oltua tosi varovainen, oli se niin kauhea kokemus. (Voi olla että tuo aine olisi kaikesta huolimatta ollut ihan OK Rompalle mutta ei tehnyt mieli kokeilla edes varovasti.) 


4 kommenttia:

 1. Katot vaan ettei se kerkeä oppia mitään "tyhmää" ilmaisua niinku vaikka syömistä/puremista/raapimista ymsyms... Jalin "luonnollinen ilmaisu" oli jotain näistä tai kiva sekamelska kaikkea niin että totesin, että parei vaan opettaa sille joku erillinen ilmaisu :D

  Eikö se edes haistele tarkemmin hajua kun sen löytää? Tai jää hajun luokse? Tietääkö se mitä se tekee ja etsii jos ei reagoi hajuun milläänlailla poikkeavasti? Ei osoita milläänlailla odottavansa palkkaa? Eli ootko palkannut tarpeeksi hajulta vai jäätkö aina odottamaan, että tekee "jotain"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirri pysähtyy kyllä siihen hajulle ja jää siihen haistelemaan normia "kiihkeämmin", useimmiten palkkaan sitä heti siitä. Harvakseltaan olen odotellut vähän pidempään josko se tekisi jotain muuta merkkausta mutta ei se oikein tee vaan tuntuu suht nopeasti toteavan että ei tuu palkkaa no meen sitten tekeen jotain muuta. Periaatteessa siis sen kuitenkin huomaa noinkin mutta voihan se muutenkin haistella jotain kohtaa tarkemmin syystä ö niin en ole ihan varma osaanko päätellä kuitenkaan että haisteleeko se nyt silleen merkitsevästi vai ei.

   Sirrillä oli (varmaan liian) pitkään nameja siellä piilossa ja silloin se vain imaisi sen namin kitusiinsa eikä jäänyt siihen piilolle kummemmin hengaamaan. Sillä on aika vähän aikaa ollut pelkästään haju ja mietin kyllä että se vain katsoo onko siellä hajun kanssa nami vai ei eikä varsinaisesti ajattele että ne namit saa nyt minulta kun haju on löytynyt vaikka se onkin saanut aluksi aina heti palkan löydöstä ja tosiaan useimmiten saa edelleen.

   Sori jos on tosi epämääräinen selitys :D

   Poista
  2. Palkkaathan aina sinne hajun lähelle? Mä aika paljon pyydän Jalia näyttämään vielä samaa hajua eli saa palkkaa uudestaan kun tarkentaa samalle hajulle uudestaan. Auttaiskohan teilläkin siihen että siellä hajulla kannattaa pysyä jos sieltä irtois helpommalla palkkaa?

   Tai jos vasta oot namit ottanut pois niin se ehkä ei vielä tosiaan oo yhdistänyt sitä että se palkka tosiaan tulee sulta. Eli toistoja toistoja ja muistaa tosiaan palkata aina sinne hajulle. Kyllä Jaliki alkujaan etsi varmasti niitä nameja eikä sitä hajua, mutta se kyllä tosi nopeaa älys sen, että ne namit tippuu kyllä kun vaan oikeesta paikkaa haistelee. Jos sä naksuttelet Sirrille nii naksauttele sille sitä hajun haistelemista :)

   Ei se ilmaisun opettaminenkaan tähtitiedettä oo ja musta tuntu, että ainakin Jalille selkeytti mitä siellä hajulla tehdään. Tosin me saatiinki sitten niitä valeilmaisujaki mukaan sen myötä mut ehkä siltä vaiheelta ei voi kokonaan välttyäkään :D Jalin kanssa kyllä paljon tehtiin noita "tuplanäyttöjä" ennen ilmaisun opettamista ja se tiesi kyllä että täältä sen palkan pitäis irrota (ja alko tosiaan tarjota kaikkee kivaa epämäärästä kun ei heti tippunut). En tiedä onko miten fiksua noin mut mun mielestä meille ainaki on toiminu. Mut me nyt ehkä muutenkin ollaan treenattu vähän valtavirrasta poikkeavasti :D

   Poista
  3. En ole itseasiassa kummemmin ajatellut että olenko hajun lähellä vai en, hyvä huomio. Ja iso kiitos muistakin ajatuksista :)

   Minä olen tätä lähtenyt Sirrille opettamaan ihan siltä pohjalta että luin jostain lyhyen lajikuvauksen ja ajattelin että kuulostaa kivalle = kokeillaan :D Eli en varmasti ole osannut toimia niinkuin "pitäisi". Voisihan sitä päästä toisaalta helpommalla kun tietäisi mitä tekee mutta pääasia että koiralla ja minulla on hauskaa yhdessä puuhaamista, ei meillä missään lajissa ole sen kummempia tavoitteita :)

   Poista