torstai 18. toukokuuta 2017

Lenkkivertailua

Minä sininen, Dany keltainen viiva


Käytiin lenkillä niin että sekä minulla että Danylla oli GPS tallennus matkassa. Dany siksi että se piehtaroi Sirrionia vähemmän joten ajattelin että on pienempi todennäköisyys että GPS laite vahingoittuu tai putoaa sen kaulapannassa roikkuessaan ja jokatapauksessa koirat kulkevat pääsääntöisesti yhdessä joten niiden reitit eivät niin paljoa eroa toisistaan.

Käytiin ihan vain lyhyt lenkki, tämäkin siksi että mitä pidempi lenkki sitä enemmän mahdollisuuksia että GPS härpättimelle käy jotain. Mutta ihan hauskaa dataa tuli lyhyelläkin pätkällä, etenkin omaksi iloksi. Tuo reittejä vertaileva video tuossa ylhäällä on paljon karkeampi ja siksi tylsempi kuin se mitä pystyn itse katsomaan mutta sitä yksityiskohtaisempaa versiota ei ainakaan tällä hetkellä voi julkiseksi laittaa.

Dany kulki GPSn mukaan (jotka etenkään metsässä eivät ole aivan tarkkoja) irti ollessaan melkein 3 kilometriä "ylimääräistä" sillä aikaa kun itse taivalsin 5 km. Aika paljon nuo siis juoksee enemmän siitä huolimatta että ne on opetettu pysymään pääasiassa ihmisen matkassa irti ollessaankin. Minun oma maksiminopeuteni oli n. 10 km/h ja Danyn puolestaan tasan 33 km/h. Tämän huipun se saavutti tasaisella alueella Sirrionin kanssa leikkiessään (mikä näkyy videolla pyörimisenä suhteellisen alkulenkistä), metsässä sen vauhti on hitaampaa mm. maaston vuoksi ja tosiaan kun niillä ei ole lupa irrota minnekään näkymättömiin. Aukeilla luonnollisesti näkyvyys on parempi niin koirat saavat liikkua vapaammin. Olisi toisaalta jännä tietää millaista vauhtia Dany ja Sirri pinkoisi esim. jahdatessaan jänistä pellolla mutta oikeasti olen ihan tyytyväinen ettei koirat tälläkään lenkillä jahdanneet mitään muuta kuin toisiaan. Ehkä syksyllä kun voi mennä pelloille pitää koettaa ottaa vaikka frisbee mukaan tms. ja katsoa millaisia vauhteja sitten löytyy. Minun keskivauhtini tällä lenkillä oli jotain 4.5 km/h ja Danyn 12 km/h, tuohon on siis laskettu kaikki pysähdykset yms. mukaan.

Danyn nopeuskäyrää, ei kovin tasaista menoa

Ihminen liikkuu vähän eritavalla 
(Käyrät eivät ole verrannolliset nopeuden suhteen sillä nuo vaaleasta tummaan liikkuvat palkit tarkoittaa eri nopeuksia Danyn ja minun kohdalla. Dany tarvitsee paljon laajemman skaalan kuin eräs jonka huippunopeus ei ikinä tule olemaan lähelläkään 30km/h...)3 kommenttia:

 1. Ihania vertailuja, hauska nähdä ihan kaavioina, kuinka eritavalla ihminen ja eläin liikkuu :D <3

  VastaaPoista
 2. Kaikenlaisilla vekottimilla sitä voikin itseään viihdyttää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :D Minua on aina kiinnostanut että kuinkahan paljon koirille tulee lisämatkaa kun ne leikkii, vetää edes takas polkua yms. niin nytpä tiedän :D

   Poista