maanantai 19. elokuuta 2019

Ampparin pisto?

Vielä vähän lurpattaa silmä vaikka pahin on tässä jo selvästi ohi


Tänään illalla Danyn silmäkulmaan turposi iso patti. En tiedä mikä sen on aiheuttanut, ei siinä näkynyt mitään jälkiä, mutta Dansku oli ollut pihalla ja sillä on tapana mm. juoksennella meidän varsin laajojen vadelmapensaiden seassa ja siellä on paljon ampiaisia. Itsekin joudun kahlaamaan aina vattujen seassa silloin kun tarkastan aitoja (pitää käydä säännöllisesti läpi että näkee jos neiti on alkanut rikkoa jotain kohtaa) ja olen saanut vihaiselta ampiaiselta palautetta joten oletan että sama on käynyt Danyllekin.

Dansku vaikutti olevan periaatteessa kunnossa ja iloinen itsensä mutta paukama taisi kutista aikalailla kun se tahtoi koko ajan hinkata naamaansa johonkin. Tai sitten se vaan tuntui muuten vaan oudolle? Joka tapauksessa patin hinkkaaminen tuskin ainakaan auttaa joten kävin kysymässä naapurista olisiko heillä diilata vähän lääkkeitä ensihätään ;) ja saatiinkin sieltä troppeja. Kohtapiakkoin paukama jo vähän laski eikä Dansku enää rapsutellut naamaansa joten ehkä lääkkeistä oli iloa tai sitten se muuten vaan laski nopeasti, mistä noista tietää. Mä olin iloinen kun ei tarvinnut laittaa häpeäkauluria Danylle, en tykkää käyttää niitä kun mulla on ollut pari koiraa jotka reagoi niihin aggressiivisesti (siis hyökkäsivät sitä kauluria käyttävän kimppuun, ilmeisesti niitä pelotti tötterö päässä heiluva kaveri). Nykyisissä ei tietääkseni tätä käytösmallia esiinny mutta kuitenkin ollaan mieluummin ilman.

Ampiaisten häiriköinnin lisäksi Dany on jatkanut barffausta, kun pari päivää sitten olin päästämässä sitä ulos aamuhädille ihan tavalliseen tapaan. Ehdin ihan vähän raottaa ovea kun Dany ryntäsi ulos ja samantien tajusin että se oli napannut siitä kuistilta jonkun elukan o.O Hitto että se kävi nopeasti, en ehtinyt tajuta yhtään mitä tapahtui eikä tainnut Danyn uhrikaan - mistä Dany edes niin nopeasti ehti huomata että siinä kuistilla on jotain? Ovi oli tosiaan niin vähän aukikin että hyvä kun se mahtui siitä livahtamaan (ja setteri muuten livahtaa uskomattoman pienestä kolosta). Tuijotin siinä vissiin suu auki hämmentyneenä että mitä oikein tapahtui niin Dany toi saaliinsa näytille, oli talitiainen. Sanoin että Danylle että tosi kiva mutta en mä sitä halua, kiitos vaan, niin Dany sitten vei sen nurmikolle ja söi tirppasen höyhenineen päivineen. Jaaha. No, kai se on luonnonmukaista ravintoa eikä sille siitä oravastakaan mitään tullut. Ei ole tullut tästä tirpastakaan.

Harmi että se nappailee noita eläimiä mutta tavallaan se on luonnon kulkua - vaikka eihän koira tietty luontoon kuuluu. Tuskin se kuitenkaan niin paljoa saalista saa kuin esim. kissa, kissaahan ei saisi pitää vapaana senkään vuoksi että ne voi tappaa todella isoja määriä lintuja, paljon enemmän kuin mitä niiden omistajat edes tajuaa. Dany on kuitenkin vain koira, ei siis varmaankaan niin taitava saalistaja vaikka sillä onkin nyt pari kertaa käynyt tuuri, ja ulkoilee vain tuossa aidatulla alueella valvottuna pääosin, se ei kulje valtoimenaan kaikkea jahtaamassa niinkuin kissat tupaa tekemään. Että ehkä se ei ole niin pahasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti